Parlament Ukrajiny odvolal Teňucha z funkcie ministra obrany

25.03.2014 Celý región

Kyjev 25. marca (TASR) - Ukrajinskí poslanci dnes pri druhom hlasovaní odvolali Ihora Teňucha z funkcie ministra obrany a na jeho miesto vymenovali Mychajla Kovaľa.

Teňuch podal dnes demisiu pod tlakom obvinení a kritiky, že jeho rezort nedával veliteľom ukrajinských jednotiek slúžiacich na Krymskom polostrove jednoznačné inštrukcie - vrátane nariadení ohľadom použitia strelných zbraní. Dodal, že na svojej funkcii "nikdy nelipol" a "nemieni to robiť ani teraz". Vzápätí poslancov požiadal, aby hlasovali o jeho odstúpení z funkcie.

Teňuchovu rezignáciu pri prvom hlasovaní podporilo 197 z 327 zaregistrovaných poslancov. Na schválenie návrhu však bolo potrebných 226 hlasov. V druhom hlasovaní jeho demisiu podporilo už 228 poslancov.

Ako spresnil predseda parlamentu a dočasný prezident Oleksandr Turčynov, Kovaľova kandidatúra je výsledkom dohody medzi predstaviteľmi politických strán a zástupcami armády.

Agentúra UNIAN informovala, že poslanci dnes hlasovali aj o návrhu na odvolanie predsedu parlamentu, ktorý podal samotný Turčynov. Prechádzal tomu spor s predsedom strany UDAR Vitalijom Kličkom, ktorý ostro kritizoval kroky súčasného vedenia krajiny. Turčynovov návrh na svoje vlastné odvolanie podporili len dvaja z 289 zaregistrovaných poslancov.
 

Vyberte región